maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kuohkea kukkakaalikeitto ja basilikaöljy


Ranskalaishenkisen päivällisen alkuruuaksi halusin tehdä jotain keittoa. Jotain pehmeää ja eleganttia. Sopivan ohjeen löysin tällä kertaa Kotivinkistä, joka oli yllättäen putkahtanut postilaatikkooni. 

Maistelin keittoa jo tehdessä ja siitä huomasi heti, että herkkua on. Sitten kun tarjoiluvaiheessa keittoon lisättiin vielä basilikaöljy, oli kyseessä ihan kymmenen pisteen alkuruoka (miksi ei pääruokakin!). Lisäksi keitto oli helppo ja tein sen melkein valmiiksi jo edellisenä iltana. Lämmitin sen uudelleen ennen tarjoilua, terästin viinietikalla ja sekoitin vatkatun kerman mukaan. Taivaallisen hyvää!

Alkuperäisessä ohjeessa basilikaöljy laitettiin lautasen pohjalle ja keitto päälle. Minä halusin kuitenkin öljyn pinnalle ja lisäksi tein sitä suhteessa enemmän kuin varsinaisessa ohjeessa. Tein itse keittoa pienemmän määrän kuin ohjeessa, mutta silti tätä olisi riittänyt pieneksi alkuruuaksi ainakin kahdeksalle.

Kukkakaalikeitto ja basilikaöljy

1 nippu basilikaa
ripaus suolaa
1 dl oliiviöljyä (tai puolet rypsiölyä)

1 sipuli
2 perunaa
500 g kukkakaalia
30 g voita
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
3,5 dl vettä (+ lisää soseuttamisvaiheessa)
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
1/2 dl mantelijauhoa
1 tl viinietikkaa
1 dl kermaa


Basilikaöljy: Sekoita sauvasekoittimella basilikan lehdet, hieman suolaa ja öljy. Anna tekeytyä jääkaapissa.

Keitto: Pilko sipuli, perunat ja kukkakaali. Kuumenna kattilassa voita ja kuullota sipulit. Lisää perunat ja kukkakaalit ja kääntele muutama minuutti. Lisää valkoviini, vesi, ripaus valkopippuria ja suola.

Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ja kukkakaali on kypsiä. Lisää joukkoon mantelijauho. Soseuta keitto ja lisää tarvittaessa vettä (lisäsin itse ainakin muutaman desin). Keiton voi tehdä tähän asti jo edellisenä päivänä.

Lisää keittoon viinietikkaa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja kääntele se keiton sekaan. Kaada keittoa ja basilikaöljyä kuppeihin tai lautasille. 

8 kommenttia:

  1. Kivan kuuloinen keitto! Oliko tuon mantelijauhon idea saostaa keittoa vai mikä? Ja käytitkö nimenomaan mantelijauhoa vai jauhetta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitto oli todella hyvää, voin suositella! Uskoakseni mantelijauhon tarkoitus oli suurustaa, vaikka jouduin kyllä ohentamaan sitten omaa keittoani, kun en halunnut siitä niin paksua. Toisaalta uskoisin sen tuovan myös kivaa pientä vivahdetta keittoon. Käytin mantelijauhoa :)

      Poista
  2. Onpa houkutteleva ohje! Olen usein tehnyt arjen pikaruuaksi kukkakaalikeittoa, mutta mantelijauholla, vaahdotetulla kermalla ja basilikaöljyllä siitä saa varmaan erityisen juhlavan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämä oli kivan juhlava! Erityisesti basilikaöljy oli kiehtovaa. Keitto oli todella hyvää ilman kermaakin, mutta kerma toi siihen pientä vaahtomaisuutta. Ja varmasti mentelijauho toi pientä vivahdetta mukanaan :)

      Poista
  3. Noi mukit <3 Oon yrittänyt keksiä tekosyytä ostaa noita, mutten ole vielä.... Ja soppakin näyttä syötävän hyvälle! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on niin kätevät (ja ihanat!) mukit, että heti vaan ostamaan ;) Niistähän voi syödä (ja juoda) mitä tahansa! Näin minäkin perustelin itselleni :)

      Poista
  4. Söpöt kupit. Multa meni nyt tässä vähän yli horisontin, miten mantelijauho voi suurustaa. Mä ymmärrän miten kerma tai munankeltuainen suurustaa. Mä ymmärrän senkin miten erilaiset tärkkelyspitoiset jauhot suurustaa. Mutta kun mantelissa on tärkkelystä tasan nolla prosenttia niin miten ihmeessä se voi suurustaa? Veikkaisin että alkuperäisessä ohjeessa mantelijauho oli tarkoitettu antamaan vain vähän makua ja rakennetta mutta ei siinä varmaan voi mistään suurustamisesta puhua.
    p.s. Mitä eroa on mantelijauholla ja mantelijauheella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmasti ihan oikeassa! Minä en oikein tiedä ruuan "teknisestä" puolesta mitään, mutta on ihan järkeenkäypää, ettei mantelijauho suurusta mitään, kun siinä ei ole tärkkelystä (en edes miettinyt asiaa tältä kantilta). Näin ollen se juttu oli tosiaan se maku :)

      En ole paras ihminen kertomaan myöskään mantelijauhon ja jauheen eroa, mutta olen käsittänyt, että jauho on hienojakoisempaa. Tosin se mun jauho ei ole mitään hirveän hienojakoista, joten sekin riippuu varmaan merkistä. Ainakin macaronseja tehdessä neuvotaan yleensä siivilöimään, jos käyttää mantelijauhetta eikä jauhoa.

      Poista